Ekspertiz Sıkca Sorulan Sorular

Garanti Oto ekspertiz, bir aracın mekanik, elektrik, elektronik ve gövde gibi çeşitli yönlerini detaylı bir şekilde inceleyen bir hizmettir. Genellikle ikinci el araç alımında kullanılır ve alıcıya aracın durumu hakkında detaylı bilgi sağlar. Oto ekspertiz genellikle bir otomobil tamir servisi veya uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilir ve aracın mekanik, elektriksel ve gövde durumu, aracın geçmişi, kaza ve hasar geçmişi, motor ve şasi numarası gibi bilgiler incelenir.Konya Garanti Oto ekspertiz raporu, alıcıya aracın mevcut durumu hakkında detaylı bir bilgi sağlar ve alım kararını destekler. Bu, alıcının potansiyel sorunları önceden tespit edebilmesine ve aracın gerçek değerini doğru bir şekilde belirleyebilmesine yardımcı olur.
Oto ekspertiz genellikle aşağıdaki konularda hizmet verir:Mekanik Durum İncelemesi: Motor, şanzıman, süspansiyon, direksiyon, frenler gibi aracın mekanik bileşenlerinin incelenmesi.Elektrik ve Elektronik Sistem Kontrolü: Aracın elektrik sistemi, aydınlatma, klima, multimedya sistemleri gibi elektronik bileşenlerin kontrolü.Gövde ve Kaporta İncelemesi: Araç üzerindeki gövde, kaporta ve boya durumunun incelenmesi, kaza ve hasar geçmişinin tespit edilmesi.Şasi ve Yapısal Durum İncelemesi: Şasi hasarları, korozyon, kaynak izleri gibi yapısal durumun incelenmesi.Lastikler ve Tekerleklerin Kontrolü: Lastiklerin durumu, diş derinliği, tekerleklerin dengesi ve aşınması gibi unsurların incelenmesi.Sürüş Deneyimi ve Testi: Aracın test sürüşü ile performansının değerlendirilmesi.Belge ve Geçmiş Kontrolü: Aracın motor ve şasi numaralarının kontrol edilmesi, araçta herhangi bir rehin veya haciz olup olmadığının tespit edilmesi, servis geçmişi ve bakım kayıtlarının incelenmesi.Bu konular, aracın genel durumu hakkında detaylı bir inceleme yapılmasını sağlar ve alıcıya güvenli bir alım kararı vermesine yardımcı olur.
Oto kiralama şirketleri, filo şirketleri, çok aracı bulunan holdingler ve bankalar, araçlarını kendi bünyelerindeki servislerde onarmaktadır. Bu nedenle bu araçların hiçbir yerde servis ve hasar kaydı bulunmamaktadır. Ayrıca kasko yapılmayan araçlarda da hasar kaydı bulunmamaktadır. Aracın sadece geçmişini sorgulatmak sizi yanıltır. Bu nedenle fiziksel test son derece önemlidir. Konya Oto Ekspertiz, fren, yanal kayma, amortisör, dinamometre cihazı, ön takım boşluk robotu, kaporta boya test, bilgisayar test, arıza teşhis ekipmanları ve hidrolik asansörler ile aracı fiziksel olarak test ve muayene eder. Konyada Oto Ekspertiz’de tüm testler son teknoloji cihazlarla ve robotlarla yapılmaktadır.;
Evet! Konya Oto Ekspertiz, aracını tamamını ekspertizden geçirdikten sonra size detaylı, kaşeli, bağımsız ve tarafsız olarak hazırlanmış profesyonel bir oto ekspertiz raporu teslim eder.
Yetkili Konya Oto Ekspertiz bünyesinde bulunan eksperlerimize istediğiniz soruları sorabilir, ekspertizini yaptırdığınız araç hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Oto check-up eksperlerimiz, kafanızdaki tüm soru işaretlerini giderecek ve araç hakkında daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Örneğin ekspertizi yapılan araçta yağ kaçağı varsa, Konya Oto Ekspertiz bu kaçağın nereden geldiği, kaçağın önemi gibi bilgileri rapor eder. Ancak ne kadar masraf çıkartabileceği gibi diğer bilgileri raporlamaz. Ekspertizi Konyada Ekspertiz tarafından yapılan bir aracın ileride kesinlikle arıza ve problem çıkarmayacağı garanti edilmez. Araçta ekspertiz yapıldığı sırada mevcut olan hatalar ve kazalar kontrol edilir.
Kaza esnasında bir aracın %40’dan fazlası zarar görmüş ise o araç “Pert” olmuş demektir. Ancak artık “pert” kavramı değil, “çekme belgeli” veya “ağır hasarlı” ifadeleri kullanılmaktadır. Pert kavramı üzerinden oldukça fazla ticari oyun dönmektedir. Kaskolu bir araca sahip olan bir kişi kaza esnasında aracın kaçta kaç hasarı olduğunu raporlayan kişiyle görüşüp aracını %40 hasarlı gibi gösterip bedelini alabilir ve sonrasında aracı tekrar satın alabilir ya da bu işi yapan kişilere aracı satın aldırdıktan sonra az hasarlı diye iyi bir fiyata satabilir. Araç sahibi kaza esnasında aracı %40’tan fazla zarar görmesine rağmen aracın pert olduğunu yazdırmaz ve daha sonra aracı toplatarak “kazasız” araba diye satabilir.
Kasko Sigortası Genel Şartları’nın B. 3.3.2.2. maddesi gereğince aracın tam hasara uğraması halinde aracın hasar anındaki rayiç değeri, 3.3.2.4 maddesi gereğince aracın çalınması halinde çalınma günündeki rayiç değeri ödenir. Rayiç değer, hiçbir biçimde Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı araç değer listesinde belirtilen değeri aşmamak koşulu ile internet üzerinden ikinci el araç satışı yapan sitelerden ve/veya yetkili/özel satıcılardan en az üç teklif alınarak tespit edilir. Bu teklifler üzerinden belirlenecek rayiç değer üzerinden, eksper veya şirket değerleme uzmanı tarafından aracın hasardan önceki durumu (aracın kilometresi, genel bakım durumu, geçmiş hasar durumu vb.) da dikkate alınarak sigortacının tazminat tutarından indirim yapma hakkı saklıdır. Bu durumda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda aracın hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi, sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Değeri tamamen ödenen araç ve aksamı, talep ettiği takdirde sigortacının malı olur. Onarım masraflarının sigortalı taşıtın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekildiğine dair “Trafikten Çekilmiştir” kaşeli tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez.
Ön ekspertiz raporunun sigorta şirketine ulaşmasını müteakip, gerekli incelemeler yapılır. Hasarın genel ve özel şartlar çerçevesinde hukuken ödenmesine engel olan bir durum yok ise aracın rayiç bedeli; üretim yılı, genel durumu, kilometresi, geçmiş hasar durumu gibi kriterler esas alınmak suretiyle, internet siteleri, yetkili servisler vb. yerlerden araştırılarak belirlenir. Aracın tam ziya işlemine tabi tutulacağı, ödenebilecek piyasa rayiç bedeli hakkında gerekli bilgiler, yapılan araştırmalar ile birlikte sigortalı ile paylaşılır.
Sigortalı ile aracın tam zayi işlemine (çekme / hurda belgeli olarak) tabi tutulması ve ödenebilecek tazminat tutarı üzerinden mutabık kalınması halinde, tam ziya işlemlerinin yapılabilmesi için sigortalıya mutabakatname imzalatılır. Aşağıdaki belgeler talep edilir: Aracın plakaları Ruhsatın aslı Aracın borcu olmadığına dair yazı (Motorlu Taşıtlar Vergi Dairesi’nden) Araçta haciz veya tedbir varsa borçlu olduğu banka veya kurumdan alınacak haciz veya tedbirin kalktığına dair noter tasdikli fek veya rehin yazısı (E-devlet sistemi üzerinden gerekli kontroller ayrıca hasar personeli tarafından yapılır.) Aracın asıl ve yedek anahtarları Araca ait tüm dosya asılları Çekme / hurda belgesi örneğinin temin edilmesini müteakiben sigortalıya tespit edilen ve mutabık kalınan tazminat bedeli, ibraname, feragatname ve taahhütnamenin imzalanmasını müteakip en geç 5 iş günü içerisinde ödenir.
Çağrı Merkezimize satın almak istediğiniz aracın bilgilerini verebilir, satın almak istediğiniz ekspertiz / raporlama paketini seçip servisimizden randevu alabilirsiniz. Sonrasında yetkili teknik ekibimiz tüm aracın ekspertizini serviste tepeden tırnağa yapıp ayrıntılı raporunu size hazırlar. Seçeceğiniz ekspertiz paketine göre paket içeriklerindeki ekspertizler, yol testleri (araç sahibinin izin vermesi ve yol şartlarının uygun olması gereklidir), motor, şasi, kaporta, fren, süspansiyon, boya ölçümleri, alt gövde kontrolü, elektrik – elektronik düzeni kontrolü yapılır; aracın tüm önemli noktaları değerlendirilir. İsteğe ve pakete göre aracın hasar sorgulaması, 5664 sorgulaması, araç sorgulaması, kaza sorgulaması, dosya, fatura, trafik cezası, sigorta, kasko kayıtları ile haciz, rehin ve banka kredi kayıtları da rapor edilir.